Premier Tajlandii, Srettha Thavisin, rozważa zakończenie trwającego od 52 lat zakazu sprzedaży alkoholu w godzinach popołudniowych. Jest to odpowiedź na apele branży turystycznej, która zmaga się z rosnącymi kosztami oraz spadkiem wydatków konsumenckich.
Premier Tajlandii Zniesie Zakaz Popołudniowej Sprzedaży Alkoholu?
Zgodnie z oświadczeniem zamieszczonym na stronie internetowej Królewskiego Rządu Tajlandii, premier Srettha rozważy propozycje właścicieli restauracji dotyczące zmiany przepisów, które obecnie zakazują sprzedaży napojów alkoholowych od 14:00 do 17:00.
Tajlandzka branża restauratorów złożyła we wtorek list do premiera z prośbą o wprowadzenie pilnych środków pomocowych, w tym o zniesienie popołudniowego zakazu sprzedaży alkoholu. Celem jest złagodzenie rosnących kosztów oraz ożywienie słabej gospodarki.
Podobny wniosek o pomoc złożyło także Tajskie Stowarzyszenie Hoteli, wnioskując o odliczenia podatkowe lub dotacje na renowacje, argumentując swoją prośbę nierównym ożywieniem branży po pandemii.
Ożywienie Gospodarki
Premier Tajlandii jest pod presją, aby ożywić drugą co do wielkości gospodarkę Azji Południowo-Wschodniej. Najnowsze badania opinii publicznej wskazują, że ponad połowa Tajów jest niezadowolona z pracy jego rządu. Tajlandia stara się przyciągnąć 36,7 miliona turystów w tym roku, aby zwiększyć wzrost PKB do 3%. W pierwszej połowie roku kraj odwiedziło już 17,5 miliona zagranicznych turystów.
Wprowadzenie Zakazu Spożywania Alkoholu
Trzygodzinny zakaz sprzedaży alkoholu obowiązuje od 1972 roku, kiedy to Tajlandia dopiero stawała się jednym z najpopularniejszych na świecie miejsc wypoczynkowych. Wprowadzenie przepisu miało na celu poprawę bezpieczeństwa i zmniejszenie potencjalnych problemów społecznych związanych z nadmiernym spożyciem alkoholu w miejscach publicznych.